Keď sa chystáte na svadbu, okrem zvedavosti, ako bude nevesta (a možno aj ženích) vyzerať, sa väčšina pozvaných teší na dobrú zábavu a skvelé jedlo. V prvej časti nášho miniseriálu o hladošoch na svadbe sme vám dali pár tipov, ako zvládnuť predsvadobné pohostenie na výbornú (nájdete TU). Ale ako sa popasovať s menu? Aj tu máme pár tipov, ktorými sa môžete inšpirovať. Prípadne nám dajte do komentárov vedieť, čo pomohlo pri výbere menu vám. ☺

Väčšina mladých párov nemá s výberom tých pravých chodov väčšie problémy, keďže sa hostiny zvyčajne chystajú priamo na miestach, kde sa koná recepcia. Skúsený majiteľ alebo vedúci prevádzky vám odporučí, čo si hostia zvyčajne dávajú, aké majú špeciality, čo je práve trendy alebo čoho sa vyvarovať. Takisto vám poradia, ako vybrať správne množstvá tak, aby sa ani nehladovalo, ale ani neplytvalo jedlom.

Sú však určité zásady, ktorých by ste sa mali pri výbere menu držať.

1. Rozhodnite sa, či si prajete predjedlo. Aj keď sa to zdá ako banalita, v skutočnosti môže toto rozhodnutie dosť ovplyvniť cenu celého menu. Ak vám o cenu nejde, prihliadajte pri výbere predjedla aj na ročné obdobie (v lete hostia spapajú menej a uvítajú niečo ľahšie, napr. údeného lososa, prosciutto s melónom) a na to, kedy bude po predjedle nasledovať polievka a hlavný chod. Berte do úvahy aj zloženie hostí – nie každý ocení kulinárske umenie doplnené rôznymi riasami a exotickými plodinami.

2. Pri polievke nie je zvyčajne čo pokaziť – drvivá väčšina polievkových mís v sebe ukrýva horúci vývar (slepačí, kohúti, hovädzí) s rezancami alebo pečeňovými haluškami. Týmto jedlom nie je čo pokaziť, najmä v chladnejšie dni. Ak však túžite experimentovať, vyberajte opatrne tak, aby ste hosťom nespôsobili šok. My sme pôvodne chceli cesnačku servírovanú v mäkučkom bochníčku, ale nakoniec sme si povedali, že si túto dobrotu necháme na nejakú inú hostinu ☺

3. Hlavný chod je to, na čo sa všetci ( a verte mi, aj mladomanželia so stiahnutým žalúdkom) najviac tešia. Každý z hostí má o dokonalom menu inú predstavu – niekto by najradšej rezeň so šalátom, iných iritujú dva druhy mäsa a omáčky na jednom tanieri. Sú takí, ktorým ulahodíte hocičím a sú takí, ktorí ohrnú nosom aj nad glazovaným lososom a inými dobrotami. Vyberajte teda tak, aby bola porcia primeraná (miniporcie za astronomické sumy odporúčame len vtedy, ak je väčšina hostí na takéto pohostenia zvyknutá) a aby sa hostia pri jedení veľmi nenatrápili. Lebo oberať kuracie krídla či kosti zo pstruha nemusí byť vždy až taká sranda…

4. Ďalšou dôležitou vecou je rozmyslieť si, kedy budete podávať ďalší chod (nemáme na mysli slané či sladké pohostenie). Ideálny časový priestor, aby hostia vyhladli, sú aspoň 3 hodiny (pokojne aj 4). Tu však treba myslieť na to, či zvolíte ďalší samostatne servírovaný chod, alebo si vyberiete švédske stoly. Z ekonomického hľadiska sú určite výhodnejšie švédske stoly. Hostia si môžu nabrať, koľko chcú, a hlavne – z čoho chcú. A cítiť sa ako na all inclusive večeri je jednoducho paráda. ☺ Či sa rozhodnete pre jednu alebo pre druhú alternatívu, vyberajte opäť tak, aby ste ulahodili čo najširšiemu spektru papkáčov.

5. A čo klasická polnočná kapustnica? Väčšina párov ju zakomponuje (aj keď nie v gigantických množstvách) do švédskych stolov, kde si hostia naberú, koľko uznajú za vhodné. V dnešnej dobe, keď sa najmä mladí snažia stravovať zdravo, by ako jediné jedlo mohla vyvolať vlnu nevôle.

Určite vám odporúčame ísť na ochutnávku – niektoré reštaurácie vám pripravia porcie v rámci ceny celej svadby, inde si budete musieť zaplatiť. Vždy sa však uistite, že vám na svadbe bude variť ten istý kuchár, ktorý pripravoval ochutnávku, lebo od každý varí inak, aj keď je to podľa toho istého receptu.

Nebojte sa opýtať kamarátov a známych, ktorí svadbu už mali, prípadne tých, ktorí nedávno na nejakej svadbe boli. Určite vám ochotne poradia. No nedajte sa ani vystrašiť, ani odradiť, každú informáciu spracujte, no rozhodnutie je napokon len a len na vás.

To však, samozrejme, nie je všetko. Určite by ste mali myslieť na hostí, ktorí majú rôzne alergie a potravinové intolerancie či špeciálne spôsoby stravovania. Aby ste sa nemuseli dívať na vyhladovaných vegetariánov, ktorí zjedli len trochu ryže a šalátu.

Ak máte na svadbe detičky, poraďte sa s ich rodičmi ohľadom toho, čo by zjedli. Niektorí rodičia vám možno povedia, že im netreba ani objednávať porciu, lebo odjedia z ich, prípadne, že im postačí syr s hranolkami. ☺

A čo robiť, ak máte svadbu v nejakom štýle a chcete sa ho držať aj pri výbere menu? Poraďte sa určite s cateringovou spoločnosťou, prípadne so svadobnou agentúrou či organizátorkou. Na záhradnú svadbu sa skvelo hodí ľahké jedlo spojené s grilovačkou, luxusná svadba znesie aj určité výstrelky.

Dôležité je, aby chutilo najmä vám a aby si každý našiel niečo, čím ste mu ulahodili. A nebojte sa, polievka bude vždy málo slaná… ☺

S láskou

Vaše autorky


%d blogerom sa páči toto: