Hostia sa občerstvili pred obradom, no pred hlavným chodom, počas neho i po ňom budú pokukovať po stoloch a všetkých dobrotách, ktoré sú nielen sviatočné, ale je ich hlavne veľa a majú si z čoho vyberať. Dnes vám ponúkame pár tipov, ako nesklamať ani v tejto časti pohostenia a ako zažiariť, hoci aj s minimálnym úsilím či rozpočtom. Na čo teda nezabudnúť?

 

1. Stoly nie že by nemali, oni nesmú byť prázdne! Aj keď krásne nadizajnované miesta na sedenie, ceduľky a rôzne iné dekorácie vyznejú najlepšie samy o sebe, myslite na vašich blízkych. Určite uvítajú minimálne nápoje (a o prípitku tu nehovoríme) v podobe citronády alebo iného nealka a niečo na zobnutie, ak to nestihli pred či po obrate. Tu je najvhodnejšie vyložiť niečo drobné, čo sa dá na 1-krát vložiť do úst, napr. pagáčiky. Rozmiestnené môžu byť aj v menších miskách, ale tak, aby k nim mali hostia pohodlný prístup, napr. pre 4 hostí jednu misku. Nezabudnite do pokynov obsluhe uviesť, aby misky priebežne dopĺňali. Ak aj nie presne tým istým druhom občerstvenia, ale rovnakým typom.

2. Nie je na škodu na menšie tanieriky naukladať aj drobné sladké pečivo, ktoré sa rýchlo hodí do úst. Predsa len, prípitky bývajú niekedy dlhé…

3. Ak chcete vykladať slané pochutiny, namiesto orieškov (ktorých konzumácia oblízanými prstami nie je veľmi hygienická) zvážte slané tyčinky, ktoré sa k vínku skvelo hodia.

4. Po polievke a hlavnom chode zvyčajne nasleduje tanec mladomanželov, no hostia sú naladení nielen na to, ale aj na zákusky, ktorých sa určite nevedia dočkať. Ak aj máte menovky ako medovníčky alebo muffiny, málokto sa odváži a pustí sa práve do nich. Preto počas tanca zvážte takú možnosť, že obsluha roznosí koláče a zistí záujem o kávu.

5. Ak máte populárne stoly so sladkosťami, kde si hostia chodia naberať sami (tzv. candy bary), uistite sa, že každý o nich vie. Predsa len, ide o novinku a najmä staršie ročníky môžu mať problém s tým, že si majú sami načínať torty alebo brať viac zákuskov naraz (kto sa tam bude podchvíľou vracať, však?).

6. Obsluha by mala byť vopred poučená, ako často má kontrolovať dokladanie zásob na stoly, resp. pri akom množstve treba tanierik či tácku doplniť. Často sa totiž stáva, že stoly sú viac-menej prázdne, no v kuchyni ležia zabudnuté zásoby takých dobrôt, ktoré na svoju premiéru ešte len čakajú.

8. Všetky zákusky, ale aj slané chuťovky plnené krémami, by mali byť uskladnené tak, aby sa zabránilo ich pokazeniu. Na tomto sa vopred tiež dohodnite s obsluhou, ktorá to bude mať na starosti.

 

No a čo teda vyberať? Podľa nás sú toto základné kategórie, z ktorých môžete čerpať inšpiráciu:

  • krémové zákusky a zákusky plnené plnkami – k takým je vhodné nachystať tanieriky a dezertné vidličky
  • linecké pečivo
  • štrúdle
  • kysnuté pečivo (slané aj sladké)
  • lístkové pečivo (slané aj sladké)
  • ovocie (šalát skôr zhnedne, ideálne je hrozno, nakrájané rôzne druhy melónu, lebo nezhnednú, prípadne menšie kusy ako marhule, slivky, čerešne, jahody – podľa obdobia) či stôl s vyrezávaným ovocím
  • čokoládová fontána ako doplnok k ovociu
  • populárne makrónky
  • rôzne pagáčiky
  • syrové misy (nite, korbáčiky, uzlíky, rôzne druhy syra na tanieroch s hroznom či orechmi)

 

 

 

 

 

 

Vždy je dôležitá čerstvosť a kvalita. Lebo nahnité hrozno či suché pagáčiky budú lákať málokoho. Nemusíte mať veľa druhov, klasika je niečo slané, niečo sladké a nite, tie idú na dračku. A hlavne neúdené, lebo sú ľahšie a nebývajú vysušené.

 

A aké dobroty ste podávali na svadbe vy? 😉


%d blogerom sa páči toto: